Hvad er en livshistorie?
Livshistorien er fortællingen om et menneskes liv.
Den kan handle om begivenheder, erfaringer og oplevelser, som knytter sig til bestemte tider, personer og steder.
Livshistorien kan både bestå af fakta og af erindringer farvet af personen. Fakta kan være navne og steder, eller en beskrivelse af et arbejdsliv. Eller det kan være personens fortælling om de mennesker og familiemedlemmer, meninger og stemninger, der betyder mest – en fortælling om et menneskes bedrifter, følelser og holdninger.

Hvad betyder en livshistorie?
Livshistorien har betydning for vores identitet. Vi oplever os selv gennem fortællingen om vores eget liv. Og når vi møder nye mennesker, lærer vi dem ofte bedre at kende gennem deres historie. Vi udforsker andre gennem spørgsmål som:
Hvad arbejder du med? Hvor bor du? Har du børn? Osv.… På den måde forstår vi det andet menneske, og tit bliver svarene på sådanne spørgsmål til små historier i sig selv.
”Min far ville, at jeg skulle på gymnasiet, men jeg ville hellere i lære som automekaniker. Og så endte jeg med at blive skolelærer.”
Ofte kan vi først overskue vores liv, når vi betragter det som en fortælling med os selv i hovedrollen.

Hvorfor lave en livshistorie?
Når man rammes af demens, betyder det tab, f.eks. af hukommelse eller sprog – tab som truer identiteten. Ved at arbejde med livshistorie så tidligt som muligt, får man mulighed selv at præge fortællingen om der person man er. Et redskab der både kan hjælpe én selv til at huske og andre til at møde og forstå den person, man er. Livsfortællinger om et langt liv er et værdifuldt redskab til at forbinde generationer og til at give andre mulighed for indsigt og respekt.

Hvem der skal kende noget til din livshistorie - bestemmer du selv!