Gå til hovedindhold

Min Demensguide

Denne guide er til dig, som har fået en demensdiagnose og til dig, som er pårørende til en person med demens.

Her kan du blive guidet i forskellige spørgsmål, som typisk kan opstå i forbindelse med en demenssygdom. Under de enkelte spørgsmål finder du også svar på, hvordan Aarhus Kommune kan hjælpe i netop din situation.

  • Læs op

Indhold

    Når du har fået en demensdiagnose har du mulighed for at få tilknyttet en demenskoordinator i Aarhus Kommune. Hos demenskoordinatoren finder både du og dine nærmeste vejledning og støtte. Din demenskoordinator kontakter dig hurtigst muligt, efter du har fået en demensdiagnose. Demenskoordinatoren vil give dig sine kontaktoplysninger, så du selv kan tage kontakt ved behov.

    Indtil du bliver kontaktet, er du og dine pårørende meget velkommen i DemensHjørnets rådgivning.

    Det er en god idé så tidligt som mulig at tænke over fremtiden. Ved at lave gode planer allerede tidligt kan du, som har fået sygdommen, bestemme mest muligt selv.

    Skab overblik i forsikringer, betalingsaftaler, bankaftaler og ejendom sammen med nogen som du har tillid til.

    Lav gode aftaler om, hvordan det skal foregå, når du får brug for støtte. Af hvem og hvordan vil du helst støttes?

    Vejledning i fuldmagter
    Socialrådgiveren i DemensHjørnet giver gratis vejledning i, hvordan du kan sikre dine interesser - også i fremtiden. Socialrådgiveren vejleder også gerne pårørende.

    Læs mere om fuldmagter her

     

     

     

     

    Ud over det du ellers nyder at bruge din tid på, er der mange aktiviteter og fællesskaber i Aarhus med plads til dig.

    I Aarhus Kommune igangsættes løbende nye tilbud såsom kunstforløb og byvandringer. Hør mere om aktuelle tilbud i DemensHjørnet.

    I Alzheimerforeningen finder du aktiviteter, hygge og samvær. Alzheimerforeningen afholder blandt andet arrangementer i samarbejde med Ældre Sagen.

    Alzheimerforeningen Østjylland

    Det kan have en positiv effekt at arbejde med relativ hård træning, når du har demens i tidlig fase.

    DemensHjørnet har derfor et træningshold for mennesker med demens i tidlig fase. Træningen foregår i en begrænset periode med træning flere gange om ugen.

    Hvor ligger DemensHjørnets træning?

    DemensHjørnet 

    Ceres Allé 13

    8000 Aarhus C  

    Sådan kommer du i gang

    Ring til DemensHjørnet og lav en aftale om at komme til et møde på telefon 87 13 19 37, hverdage kl. 9-16. Til mødet vil du tale med en rådgiver, som vil fortælle dig mere om træningen. Sammen finder I ud af, om træningen er det bedste tilbud for dig, eller om der i stedet er et andet tilbud, som du kan få bedre gavn af.

    De fleste mennesker vil helst klare sig selv, men med en demenssygdom kan det blive nødvendigt at lade sig støtte af andre. Ofte er ens nærmeste bedre til, at se at man har brug for hjælp, end man selv er. Det er derfor en god idé at lytte til dem. Det kan være godt også at tale med din demenskoordinator om, hvilken støtte, som giver mening for dig og dine nærmeste.

    Hvis du er i tvivl om, hvem din demenskoordinator er, kan du kontakte DemensHjørnets rådgivning. 

    Læs mere om støtte her

    Både for dig, som har en demenssygdom og for dig, som er samlever til en person med demens kan det være vigtigt at bibeholde at have tid hver for sig.

    Det kan være, at du som har sygdommen synes, at du sagtens kan være alene hjemme, men at din samlever har det godt med, at der er en anden person sammen med dig, når din samlever er væk hjemmefra.

    Mange bliver glade for enten at få besøg hjemme eller at komme i et dagcenter nogle gange om ugen.
    Det kan være en god idé at tale med jeres demenskoordinator om, hvilke muligheder der findes.

    Er I, i tvivl om, hvem der er tilknyttet jer som demenskoordinator, kan I kontakte DemensHjørnets rådgivning.

    Plejehjem kan være det bedste hjem, når det er mest trygt for dig og dine nærmeste, at du har mennesker omkring dig hele døgnet. På et plejehjem har du egen bolig med dine møbler, billeder og ting. Dine børn, ægtefælle og andre kan komme og være sammen med dig.

    Det kan være en god idé at tale med din demenskoordinator om hvad et plejehjem er - også selvom du ikke har behov for at flytte lige nu. Er du i tvivl om, hvem der er din demenskoordinator, kan du kontakte DemensHjørnets rådgivning.

    Læs mere om plejehjem her

    Sidst opdateret: 3. september 2024