Gå til hovedindhold

Musikhuset i Aarhus viser vejen og inviterer til demensvenlige koncerter

Siden 2022 har Aarhus musikhus afholdt demensvenlige koncerter.

 • Læs op

Indhold

  ”Mennesker med demens er altid meget velkomne til alt det, der i øvrigt foregår i huset, men vi blev gjort opmærksomme på, at der kunne være et særligt behov for at lave nogle arrangementer, der var særligt tilpassede denne målgruppe og hvor man gjorde det tydeligt, at de her var særligt ventede og velkomne,” siger Jakob Næslund Madsen, der indtil januar var ansvarlig for at arrangere og afholde de demensvenlige koncerter.

  Det foregår i et samarbejde med Demensvenlig By Aarhus, og det er også folkene herfra, der har hjulpet med at identificere de faktorer, der kan gøre koncerterne særligt velegnede for mennesker med demens. Med de indsigter skabte Jakob Næslund Madsen og hans kolleger en række koncerter.

  De blev og bliver afholdt i Musikhusets café med ro og nærvær i højsædet, og hvor personalet er ekstra klar til at byde velkommen og give en hånd med de praktiske ting.
  ”Helt konkret har vi valgt tidspunkter, hvor der i øvrigt er ro i huset. Vi har begrænset antallet af deltagere til 60, og på scenen er der normalt kun et par musikere og en sanger. Vi sørger for, at gæsterne kan parkere helt tæt ved indgangen til musikhuset, og tager selv imod dem helt ude ved døren og følger helt ind til deres plads - og sørger undervejs for, at de kommer af med overtøjet og får en kop kaffe," siger Jakob Næslund Madsen.

  I udviklingen er der tænkt over at spille musik, som gæsterne kan genkende og blande genrerne lidt, så der er noget for de fleste. Og så sørger de for, at der altid er noget, man kan synge med på.
  "Vi opfordrer til engagement fra publikum og bruger input og afbrydelser i vores optræden, så det bliver noget, vi gør i fællesskab. Og bagefter sørger vi for, at alle kommer godt afsted igen, at ingen glemmer noget eller føler sig utrygge eller i tvivl undervejs,” siger Jakob Næslund Madsen.

  Tilbagemeldingerne til Musikhuset har været positive, og Musikhuset selv har brugt anledningen til at overveje, hvordan de i det hele taget kan åbne huset op for forskellige grupper af mennesker. 
  ”Meget handler om personalet og den måde, de møder gæsterne på. Vi forsøger at klæde dem godt på til den opgave og opfordrer dem til at bruge tid på den personlige kontakt,” siger Jakob Næslund Madsen.

  De demensvenlige koncerter fortsætter som minimum året ud.

  Mere info: Jeppe Uggerhøj, Aarhus Musikhus, jeu@aarhus.dk

  Sidst opdateret: 10. april 2024