Gå til hovedindhold

Demens på egen krop

I et samarbejde mellem ODIN-gruppen, Demensfællesskabet Østjylland, Midttrafik, konsulentfirmaet Gejst og to magistratsafdelinger i Aarhus kommune skabes der i projektet "Demens på egen krop" øget fokus på, hvordan det opleves at leve i samfundet med en demenssygdom

  • Læs op

Indhold

    Projektet har til formål at øge viden og bevidsthed om demens i den brede befolkning og styrke demensvenligheden ved at gøre oplevelsen af at være kognitivt udfordret i byrummet nærværende for de mange. Projektet er nyskabende i forhold til folkeoplysningen og bruger helt andre virkemidler end tidligere set. Virkemidlerne er sanseforstyrrende greb, som bringer borgerne helt tæt på hvordan livet med demens kan opleves.

    Helt konkret planlægger vi at skabe en installation, der er fyldt med elementer, som kan give almindelige mennesker en fornemmelse og oplevelse af, hvad det vil sige at være at være ramt af demens med et særligt fokus på påvirkninger af sanserne. Ved installationen inviteres brugerne til, med simple, men nyskabende sanseforstyrrende greb, at få en ny og anderledes forståelse af demens og hvordan sygdommen bl.a. kan påvirke diverse sanser.

    Vi vil altså ikke oplyse og orientere på klassisk vis, men i stedet gøre installationen til et demensvenligt puf til den brede skare af borgere, der kommer forbi, hvor den er placeret.

    For at lykkes med projektet er der samlet en gruppe relevante aktører. Først og fremmest gruppen ODIN, der består af mennesker med demens. De ved, hvad det vil sige at leve med, og gruppen har allerede gode erfaringer med at skabe nye former for formidling - bl.a. har de lavet oplysingsvideoer mv. 

    Derudover samarbejdes med Midttrafik, der også er Demensambassadør i Aarhus Kommune, og Demensfællesskabet Østjylland er ligeledes samarbejdspartner. Internt i Aarhus Kommune er der deltagelse i projektet fra Magistratsafdelingen for Sundhed og Omsorg samt Magistratsafdelingen for Teknik og Miljø. Og til at binde enderne sammen deltager konsulentfirmaet Gejst.

    Følg projektet her på siden!

     

    Fakta: Projektets finansiering

    Projektet - Demens på egen krop er finansieret af midler fra Sundhedsstyrelsens pulje: "Ansøgningspulje til demensvenlige tiltag, herunder boformer"

    Aktiviteter i projektet

    Kick-off-møde

    Projektet Demens på egen krop blev skudt i gang med et velstruktureret kick-off-møde præget af kreativitet og engagement

    Indsigtspræsentation af antropologistuderende

    Projektet - Demens på egen krop - kommer hele vejen rundt om oplevelsen ved at have demens. Og her får vi hjælp fra mange fagligheder.

    Første skridt: Designsprint

    De første skridt i projektet bliver taget i samarbejde med Gejst Studio

    Prototypeudvikling er næste skridt i processen

    Der bliver udviklet prototyper

    Konceptbeskrivelse

    Oplysningsinstallationen er nu blevet færdig og står i første omgang på Folkestedet. Efter planen vil installationen komme til at stå 4-5 forskellige steder rundt omkring i byen i løbet af 2024. Lige nu står den ved Musikhuset.

    Sidst opdateret: 12. marts 2024

    Dokumenter